Mer än 50% av befolkningen påverkas av genetiska varianter i metyleringsprocess
Vad är DNA-metylering?
DNA-metylering är en del av epigenetiken, som innebär att din kropp kan ”läsa” din DNA på olika sätt, utan att ändra själva DNA-sekvensen. Dessa förändringar kan vara reversibla, vilket gör att vi kan påverka dem genom livsstilsval, särskilt via kost och näring.
Din DNA består av fyra baser: cytosin, guanin, adenin och tymin. En metylgrupp (en kolatom och tre väteatomer) kan fästas på cytosin, vilket kallas metylering. Metylering kan minska uttrycket av vissa gener och därmed påverka din hälsa.
Varför är DNA-testning viktigt?
DNA-testning är avgörande för att kunna skräddarsy dina vitaminer och kosttillskott. Många människor har genetiska mutationer som gör att kroppen inte kan aktivera vissa vitaminer effektivt, även om ett vanligt blodprov visar tillräckliga nivåer. Detta innebär att ditt blodprov kan se normalt ut, men din kropp kanske inte kan använda vitaminerna effektivt.
Till exempel, för personer med COMT-mutationer rekommenderas hydroxykobalamin istället för metylkobalamin. Felaktigt tillskott av metylkobalamin kan leda till övermetylering, medan för låga doser kan leda till undermetylering och förhöjda homocysteinnivåer. Högt homocystein är kopplat till ökade risker för hjärt- och kärlsjukdomar, minnesproblem och andra hälsoproblem. Dessutom bör personer med COMT-mutationer undvika katekiner (antioxidanter i exempelvis grönt te), då dessa kan störa metyleringsprocessen.
Forskning på DNA-metylering och kost
Studier visar att DNA-metylering påverkas av specifika näringsämnen, främst folat och vitamin B12. En studie från 2014 visade att kvinnor med bröstcancer som drack mycket alkohol hade minskad DNA-metylering. Däremot hade de som konsumerade mer folat ökad metylering, vilket tyder på att vissa näringsämnen kan stödja metyleringen.
En meta-analys från 2020 visade att tillskott av folat, ensamt eller tillsammans med vitamin B12, kan signifikant öka DNA-metylering. Studier har även funnit att högre intag av folsyra är kopplat till positiva förändringar i metyleringsmönster.
Dessutom fann en översiktsstudie från 2018 en koppling mellan ökat intag av folsyra och förändringar i DNA-metyleringsmönster.
Hur kan du stödja din egen metyleringscykel?
Genom att förstå din personliga metyleringscykel kan du välja rätt näringstillskott. Att säkerställa tillräckliga nivåer av folat och vitamin B12 är en bra början. Men för att din kropp verkligen ska kunna använda dessa vitaminer på bästa sätt, kan ett DNA-test hjälpa dig att välja rätt form och dosering.
Omfattande utredning av metylering och avgiftning
MethylDetox Profil ger mer värdefull information än MTHFR ensam, vilket ger dig en mer komplett bild av kroppens metylering och avgiftning. MethylDetox-profilen innehåller rekommendationer för specifika näringsbehov som skulle hanteras under vår handledning.
Standard MTHFR-genotypning utvärderar endast folsyraomsättningen. Vetenskaplig forskning avslöjar att en mängd olika gener är inblandade i att upprätthålla metionin / homocysteinbalansen. Genetiska variationer (SNP) i dessa viktiga gener påverkar din metyleringspotential. Individuell metylering övervakas med användning av homocysteinnivåer. Viktiga SNP ingår för att utvärdera din förmåga att metylera neurotransmittorer, DNA och toxiner.
Vem kan ha nytta av detta test?
Individer med någon av följande diagnoser eller symtom:
- Kardiovaskulära sjukdomar t.ex. hypertoni, kranskärlssjukdom, stroke (4-10)
- Neurologiska störningar t.ex. demens, Alzheimers sjukdom, ADD / ADHD, Autism, kronisk trötthet, migrän, sömnbevär (7, 10-17)
- Psykiska besvär t.ex. depression, ångest, beroende betyende
- Metaboliska sjukdomar t.ex. metaboliskt syndrom, diabetes mellitus, njursjukdomar, nedsatt förmåga att metabolisera mediciner, multipel kemisk känslighet 10, 18-21
- Muskuloskeletala störningar t.ex. osteoporos 10, 22
- Ögonsjukdomar t.ex. makuladegeneration 23, 24
- Cancer t.ex. kolorektal, bröst och andra 1, 10, 25
Provs komponenter
1. MTHFR
MTHFR-genens roll är att producera det viktiga MTHFR-enzymet i kroppen. Detta enzym är en viktig del för att upprätthålla optimal hälsa. Om MTHFR-genen har en variant kan omsättningen av folsyra påverkas negativt. Felaktig omsättning av folsyra är inblandad i många olika sjukdomar. 5, 6, 10, 26-29
2. MTR
MTR-kodar för enzymet, metioninsyntas (MS). MS omvandlar homocystein till metionin med användning av metylerat vitamin B12. Varianter i denna gen påverkar signifikant homocysteinomsättningen, vilket kan öka risken för ett antal kroniska sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdomar, metaboliska och neurologiska tillstånd och vissa typer av cancer. 30
3. MTRR
MTRR-genen kodar för det viktiga enzymet, metioninsyntasreduktas (MSR). Metioninsyntasreduktas krävs för att metioninsyntas ska fungera korrekt (se MTR). Båda generna verkar tillsammans för att omvandla homocystein till metionin. Varianter kan vara involverade i utveckling av cancer, Parkinsons sjukdom, depression, högt blodtryck och många andra. 31-36
4. COMT
COMT är den viktigaste genen som är involverad i metylering. Det spelar en viktig roll i en mängd olika störningar, inklusive östrogeninducerad cancer, Parkinsons sjukdom, depression, högt blodtryck och många andra. COMT är också nödvändigt för att upprätthålla en korrekt balans mellan neurotransmittorer och SAMe erhållna från metionin. Genetiska varianter i COMT kan resultera i olika neurologiska problem och har också associerats med autism 31-36
5. AHCY
AHCY är det enda enzym som är känt för att omvandla S-Adenosylhomocystein (AdoHcy) till homocystein. Det är avgörande att AHCY omedelbart omvandlar AdoHcy till homocystein och adenin för att bibehålla optimal metyleringspotential. Studier visar en koppling mellan varianter i denna gen med dålig metyleringspotential och allvarliga myopatier, utvecklingsförseningar och hypermetioninemi.
6. Homocysteine
Homocystein är en aminosyra som är involverad i att upprätthålla metionincykeln. Förhöjda homocysteinnivåer är välkända riskfaktorer för kronisk sjukdom, särskilt kardiovaskulära sjukdomar, diabetes och neurodegenerativa störningar 7, 10, 37