Matintolerans utredning och behandling

Starta om din kropp!

Själva matintoleransen är resultatet av vårt medfödda immunsystem och produktionen av inflammation.

Matintolerans är vanligtvis orsakad av brist på vissa enzymer som behövs för att bryta ner en viss matkomponent. Till exempel är det vanligt att personer har brist på laktas, enzymet som behövs för att bryta ner laktos i mjölkprodukter, eller alfa-galaktosidas, enzymet som behövs för att bryta ner sockerarter i baljväxter.

När kroppen inte kan bryta ner maten ordentligt, kan det leda till att maten stannar kvar längre i mag-tarmkanalen och börjar fermentera. Detta kan orsaka symtom som gasbildning, uppblåsthet, buksmärta och diarré.

 

Det är viktigt att notera att matintolerans är en annan sak än matallergi. Matallergi är en immunreaktion på mat som involverar det adaptiva immunsystemet och kan vara mycket allvarlig och ibland livshotande. Matallergi kan orsaka symtom som hudutslag, klåda, andningssvårigheter, svullnad och anafylaktisk chock.

 

Om du misstänker att du lider av matintolerans eller matallergi, kan du behöva ändra din kost och undvika de matvaror som orsakar besvär. Det kan också vara en bra idé att konsultera oss  för att får råd och behandling.

 

Vi på Medibalans är specialiserade på diagnostik och behandling av matintoleranser. Vi kan hjälpa dig att identifiera vilka livsmedel som orsakar besvär och skapa en anpassad kostplan för att minska dina symtom och förbättra din hälsa. Tveka inte att kontakta oss för att boka en konsultation.

Vårt program har fyra steg:

Undersökning: Du lämnar ett blodprov hos oss som skickas till innovativa laboratorier i USA & TYSKLAND . Blodprovet genomgår en patenterad process vilken är en specifik kombination av flödescytometri och impedansmetodik. Resultaten visar oss vilka livsmedel leder till en låggradig inflammation vilket med sin tur orsakar till ansamling av toxiner, ökad oxidativ stress och aktivering av immunsystemet. Vi får också reda på vilka av kroppens mekanismer och processer dysfungerar. I vissa komplicerade fall utförs ytterligare utredning genom avföringsprov som kallas för Gut Screening test för att identifiera sammansättningen av tarmflora.

Behandling: Det andra steget är en individuell kostplan utifrån provsvar för att:

  • rengöra kroppen från gifter
  • binda de fria radikalerna som finns i blodflödet och
  • bryta ner fettet för att släppa ut toxinerna som lagras i fettcellerna

Resultat: Vi inriktar oss på att återställa balansen i tarmen, rensa kroppen från gifter, bygga om fogarna mellan tarmväggens celler och minska inflammation i tarmkanalen, förstärka immunsystemet och öka näringsintag, eliminera magbesvär och återföra normala avföringsvanor.

Underhåll: Det fjärde steget är att ”reprogrammera” och starta om din kropp, öka ämnesomsättning, läka och reglera tarmen och förbättra livskvalitet.

Många människor växlar en matkänslighet med en matintolerans eller allergi. Även om dessa tillstånd har många gemensamma symtom, är de ganska olika. Här är en titt på vart och ett.

Matkänslighet. Detta är en individs negativa fysiska svar på en viss mat, dryck eller ingrediens. Symtomen kan bara vara matsmältningsproblem, såsom buksmärta, utspändhet i buken, uppblåsthet och gas.

Men du kan också ha trötthet, sömnstörningar, huvudvärk, hjärntrötthet eller hjärndimma. Till exempel har vissa människor matsmältningsproblem och andra symtom efter att ha ätit för mycket gluten, ett protein som finns i vete, korn och råg. Detta skiljer sig från celiaki, orsakad av en immunreaktion mot gluten som kräver fullständigt undvikande av proteinet.

Det är viktigt att identifiera problemet och maten eller de matvanor som utlöser det

Vår behandlingsmodell

Fokuserar på en välstrukturerad individuell kartläggning och uppföljning som ger utmärkt utrymme för att anpassa kosten till individens behov.

Vi kan använda olika eliminationsdieter för att uppnå symptomlindring, men många kanske bara behöver arbeta med att äta regelbundet, avsätta tid för måltider och minska enstaka livsmedel eller matkombinationer som orsakar åkommor. Därför är det mycket individuellt vilken diet våra patienter har när de går ut genom dörren efter att ha avslutat näringsbehandlingen.

Vår behandlingsmodell tillämpar en långsiktig strategi för att återhämta och starta om kroppen